Dental Junior

Zdravniki pozivajo starše k shranjevanju otrokovih mlečnih zob

Izguba prvih mlečnih zobkov je pomemben dogodek v procesu odraščanja pri otrocih. Povezan je tudi s prihodom zobne vile, ki pod blazino otroku prinese nekaj denarja, s katerim si otrok lahko izbere kar si želi. Kaj pa se zgodi z zobkom po obisku zobne vile? Nekateri starši zobke shranjujejo v vitrini, saj jim predstavljajo nek sentimentalni spomin, drugi pa jih zavržejo.

Večina se nas spominja, kako in kdaj smo izgubili prvi mlečni zob; najprej majanje zoba in nato nenavadna praznina v ustih. Še najbolj pa nam ostane v spominu obljuba, da nas bo obiskala zobna vila in nam prinesla denarno nagrado. Obstoj zobne vile sega daleč nazaj in izvira iz norveške kulture, kjer so verjeli, da otroški mlečni zob prinaša srečo. Tudi veliko ostalih kultur po svetu ima podobna pozitivna prepričanja o otroških zobeh.

Izkazalo se je, da mlečni zobje res prinašajo srečo, ampak ne tisto pravljično, temveč resnično, znanstveno dobrobit. Študija iz leta 2003 je pokazala, da so otroški mlečni zobki bogat vir matičnih celic, ki se lahko diferencirajo v različne vrste celic. Uporabijo se lahko kasneje v življenju v primeru, da oseba iz kakšnega koli vzroka potrebuje celice za obnovo določenega tkiva. Matične celice, pridobljene iz mlečnih zobkov predstavljajo velik potencial pri zdravljenju različnih obolenj.

Torej, če ste prej mislili, da je skromna denarna nagrada dovolj za vaš mlečni zob, premislite še enkrat. Za otroški mlečni zob lahko dobite možnost, da se iz matičnih celic vzgoji katerokoli tkivo, od srčnih do živčnih celic, in se s tem nadomesti poškodovano tkivo.

Pomembno je, da so zobki dobro ohranjeni in »sveži«, saj matične celice s časom izgubljajo svoj potencial za diferenciacijo. To pomeni, da mora zobek odstraniti zobozdravnik z licenco za donorski center in shraniti takoj ko se začnejo majati. Po odvzemu se iz zobkov odstrani zobna pulpa, ki je v notranjosti zoba, in shrani v tekočem dušiku vrsto let, v katerem celice ostajajo nedotaknjene in ne izgubijo svojega potenciala. V primeru da oseba, ki ima shranjeno zobno pulpo kasneje v življenju potrebuje matične celice, se zobno pulpo vzame iz tekočega dušika in dostavi zdravniku.

 

Kaj bomo zdravili z dentalnimi matičnimi celicami?

 

Raziskave, ki potekajo ali so bile izvedene:

 

Kaj pa pravijo zdravniki?

 

“V primeru, da se starši ne odločijo za shranjevanje popkovnične krvi imajo na srečo še eno… ne, dve možnosti. Prva je uporaba matičnih celic iz mlečnih zobkov v osnovnošolski dobi, druga pa iz stalnih zob v srednješolskih letih. Kadar najstnik razmišlja o aparatu za ravnanje zob, ga ortodont lahko preseneti z ortodontskim načrtom, ki predvideva odstranitev zdravega zoba. Takrat je sreča v nesreči to, da se zdrav zob lahko uporabi v koristen namen pridobivanja matičnih celic. Kljub tem novim možnostim pridobivanja matičnih celic vemo, da so učinkovitejše mlajše matične celice, torej z odločitvijo ne moremo odlašati.”

Miha Bobič, MSc, dr. dent. med., 
specialist ortodont, Zobozdravstveni center Babit

 

“Mlečne zobe, ki v vsakem primeru sami izpadejo, smo na žalost v veliki meri zavrgli. Nismo izkoristili njihovega potenciala. Sedaj lahko poleg darila zobne miške (ali zobne vile) starši svojemu otroku omogočimo, da shrani svoje matične celice. Te lahko, če se pojavi potreba, uporabimo več desetletij kasneje, ko je spomin na zobno miško le še bežen otroški spomin. Toplo priporočam staršem, da o tej možnosti resno razmislijo!”

Špela Burnik Bobič, dr. dent. med., 
specialist pedontolog, Zobozdravstveni center Babit

 

Zobna pulpa mlečnih in modrostnih zob se je izkazala za odličen vir matičnih celic. Matične celice lahko s pomočjo biotehnoloških metod  razmnožujemo in preobrazimo v različne bolj specializirane celice. Shranjene matične celice nam v bodočnosti lahko rešijo in podaljšajo življenje.!

Doc. dr. Andrej Kansky, dr. stom.
Predstojnik Kliničnega oddelka za maksilofacialno
in oralno kirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana

 

“Glede na današnji način življenja v prihodnje pričakujemo še večji porast t.i. bolezni sodobnega časa, kot so debelost, hipertenzija, bolezni srca in ožilja, diabetes, rakasta obolenja, avtoimune bolezni in z vsem tem povezane posledice, kar pomeni, da se bodo otroci, ki se sedaj rojevajo, z veliko verjetnostjo spopadali z omenjenimi težavami.”

Polona Podnar, dr.med., 
specialistka ginekologije in porodništva,
v. d. direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj

 

PRIPOROČILA OSTALIH ZDRAVNIKOV