Dental Junior

Kaj so matične celice?

Matične celice so primitivne celice, ki so podobne prvim celicam, ki nastanejo ob združitvi spolnih celic ob spočetju. Imajo posebno funkcijo naravnega zdravljenja organizma skozi celo življenje. Od navadnih celic se razlikujejo po tem, da so sposobne samoobnavljanja, reprodukcije in spreminjanje v različne specializirane oblike celic. Glavni viri matičnih celic v telesu so:

Popkovnična kri in popkovnica

Najboljša vira matičnih celic sta popkovnična kri in popkovnica, ki sta tudi najenostavnejše in povsem neboleče dostopna. Od vseh celic v našem telesu so prav te celice najmlajše, s tem najbolj primerne za zdravljenje različnih bolezni. Vsebujeta krvotvorne in mezenhimske matične celice. Postopek ni invaziven in ni boleč.

Kostni mozeg

Matične celice lahko vedno odvzamemo iz kostnega mozga. Metoda je vrtanje v kost, odvzem kostnega mozga in izolacija matičnih celic. Celice so starejše in s seboj nosijo starostne poškodbe. Vsebuje krvotvorne in mezenhimske matične celice. Postopek odvzema kostnega mozga je invaziven in boleč.

Stimulirana periferna kri

Vir matičnih celic, ki jih lahko pridobimo po jemanju določenih zdravil, ki spodbujajo (stimulirajo) razmnoževanje matičnih celic v kostnem mozgu in izplavljanje v kri. Ko je v naši periferni krvi dovolj matičnih celic, jih s postopkom t.i. afereze ekstrahiramo. Pri tem postopku se kri prefiltrira skozi aparat, in izloči matične celice. Vsebuje krvotvorne in mezenhimske matične celice. Postopek odvzema krvi je invaziven in boleč.

Maščobno tkivo

Matične celice lahko odvzamemo iz maščobnega tkiva. Metoda je liposukcija, in ekstrakcija matičnih celic iz maščobnega tkiva. Celice so starejše in s seboj nosijo starostne poškodbe. Vsebuje mezenhimske matične celice. Postopek odvzema maščobnega tkiva je invaziven in boleč.

Zobna pulpa

Vsebuje dentalne mezenhimske matične celice, ki se nahajajo v notranjosti zoba. Postopek odvzema je ekstrakcija zoba, ki je v primeru mlečnih zobkov skoraj neboleča.

Različni viri matičnih celic v telesu

Matična celica

Reprodukcija matičnih celic

Transformacija v druge oblike celic

Razvoj terapij za neozdravljive bolezni

Dosedanje raziskave kažejo, da je možno kontrolirano usmerjati rast matičnih celic v določene specializirana oblike celic, kot na primer: krvne celice, kožno tkivo, zobne celice, mišična tkiva in živci. Posledično se razvijajo nova vrsta zdravljenj in terapij za bolezni, ki jih je trenutno zelo težko ali pa nemogoče zdraviti:

 • Parkinsonova bolezen
 • Poškodbe možganov
 • Srčne bolezni
 • Diabetes
 • Artritis
 • Mišična distrofija
 • Levkemija
 • Crohnova bolezen
 • Multipla skleroza
 • Neimann-Pick tip C
 • Parodontalne bolezni
 • Športne poškodbe

Preveri klinične študije

Matične celice iz zobne pulpe

Z odkritjem dentalnih matičnih celic, se je pojavil nov vir matičnih celic z velikim potencialom, ki je na voljo ob vsakem načrtovanem izruvanju zoba. Prednost mlečnih zobkov pred stalnimi je, da so celice v mlečnih zobkih še zelo mlade in imajo večjo vitalnost in močnejše regenerativne sposobnosti.

Najpotentnejše v telesu

Raziskave kažejo, da so prav dentalne matične celice, poleg celic popkovnične krvi in tkiva popkovnice, ene izmed matičnih celic v telesu z največjim potencialom- njihova hitrost replikacije je največja in traja najdlje časa v primerjavi z matičnimi celicami pridobljenimi iz ostalih tkiv v telesu.

Ni možnosti zavrnitvene reakcije

Dentalne matične celice, kot vir lastnih matičnih celic, imajo veliko prednosti pri razvoju novih terapij zdravljenja. Uporaba lastnih matičnih celic pri zdravljenju pomeni precej nižji rizik zavrnitvene reakcije s strani telesa in manjšo potrebno po močnih zdravilih, ki zmanjšujejo imunski sistem - gre za dva ključna dejavnika, ki spremljata paciente v primeru terapije z darovanimi matičnimi celicami.

Mlade celice - večja učinkovitost

Matične celice se v človeškem telesu starajo, prav tako kot človek. Njihove regenerativne sposobnosti se z leti upočasnijo. Mlajše ko jih zajamemo, bolj učinkovite in vredne bodo takrat, ko jih bomo nujno potrebovali.

Zavarovanje za celo družino

Žive matične celice v izruvanem zobu, so bile rutinsko zavržene vsak dan, na podlagi zadnjih dognanj v medicini, pa vam Biobanka omogoča shranitev teh celic.

Brezplačni vodnik o negi mlečnih zobkov

Čas za zobke

Brezplačni vodnik o negi mlečnih zobkov

 • Pravilna nega prvih zobkov
 • Kako in kdaj ščetkati
 • Kako preprečiti gnitje zob
 • Skrb za zobke od rojstva do 18 let