Dental Junior

Špela Burnik Bobič, dr.dent.med.

dr. dent. med., specialist pedontolog, Zobozdravstveni center Babit

Mlečne zobe, ki v vsakem primeru sami izpadejo, smo na žalost v veliki meri zavrgli. Nismo izkoristili njihovega potenciala. Sedaj lahko poleg darila zobne miške (ali zobne vile) starši svojemu otroku omogočimo, da shrani svoje matične celice. Te lahko, če se pojavi potreba, uporabimo več desetletij kasneje, ko je spomin na zobno miško le še bežen otroški spomin. Toplo priporočam staršem, da o tej možnosti resno razmislijo!

Preberi več >

Miha Bobič, MSc, dr. dent. med.

MSc, dr. dent. med., specialist ortodont, Zobozdravstveni center Babit

V primeru, da se starši ne odločijo za shranjevanje popkovnične krvi imajo na srečo še eno… ne, dve možnosti. Prva je uporaba matičnih celic iz mlečnih zobkov v osnovnošolski dobi, druga pa iz stalnih zob v srednješolskih letih. Kadar najstnik razmišlja o aparatu za ravnanje zob, ga ortodont lahko preseneti z ortodontskim načrtom, ki predvideva

Preberi več >

Doc. dr. Andrej Kansky, dr. stom.

Predstojnik Kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo

Zobna pulpa mlečnih in modrostnih zob se je izkazala za odličen vir matičnih celic. Matične celice lahko s pomočjo biotehnoloških metod  razmnožujemo in preobrazimo v različne bolj specializirane celice. Shranjene matične celice nam v bodočnosti lahko rešijo in podaljšajo življenje.

Preberi več >

Doc. Dr. Nevenka Kregar Velikonja

Doc. Dr., Docentka in dekanica Fakultete v Novem mestu

Človeške matične celice so eden največjih upov sodobne medicine, seveda pa je potrebno še veliko razvoja in testiranj, da bodo varno in uporabno zdravilo. Matične celice so prisotne v večini tkiv tudi pri odraslem človeku. Dejstvo pa je, da se med sabo razlikujejo tako z vidika sposobnosti razvoja v različne vrste celic (‘matičnosti’) kot tudi po tehnološki uporabnosti (dostopnosti tkiva kot vira celic in količine matičnih celic v tkivu). To sta dva razloga, zaradi katerih je popkovnična kri zanimiva z vidika biobančništva in je hkrati predmet številnih raziskav na tem področju.

Preberi več >

Polona Podnar, dr. med.

Dr. Med., Specialistka Ginekologije in porodništva, V. D. Direktorica BGP Kranj

Glede na današnji način življenja v prihodnje pričakujemo še večji porast t.i. bolezni sodobnega časa, kot so debelost, hipertenzija, bolezni srca in ožilja, diabetes, rakasta obolenja, avtoimune bolezni in z vsem tem povezane posledice, kar pomeni, da se bodo otroci, ki se sedaj rojevajo, z veliko verjetnostjo spopadali z omenjenimi težavami. Shranitev celic in tkiva popkovnice je prav gotovo dobra naložba v zdravje novorojenčka – nekakšna zavarovalna polica, za katero pa upamo, da je ne bomo nikoli potrebovali.

Preberi več >