Dental Junior

Tkivno inženirstvo je hitro razvijajoče se interdisciplinarno področje, ki postaja vedno pomembnejši del regenerativne medicine, vzgojeni tkivni nadomestki bodo v prihodnosti omogočili  izboljšanje funkcij okvarjenega tkiva ali pa celo zamenjavo celih organov. Vsako leto milijoni ljudi na svetu trpe zaradi odpovedi posameznih organov, oskrba za tovrstne bolnike v razvitem svetu stane več sto bilijonov evrov na leto, v preprostih okoljih pa ti bolniki umrejo.

V Sloveniji smo lani transplantirali 28 src, 62 ledvic, 27 jeter, (skupno 117 organov), pripravili 16 bolnikov za transplantacijo pljuč in 5 bolnikov za transplantacijo trebušne slinavke. Letno opravimo približno 2500 transplantacij kolkov in kolen, 8000 zobnih vsadkov, odvzame se preko 20 hl krvi za transfuzije, opravi se številne transplantacije krvotvornih matičnih celic pri bolnikih z levkemijo. V praksi se danes tkivne kulture uporabljajo pri nadomeščanju kože pri opeklinah, hrustancev pri obrabi sklepov, vzgojiti znamo kostne in mišične celice.  Pri številnih zdravstvenih problemih bo v bodočnosti z vzgojo celic in tkiv lahko pomagalo tkivno inženirstvo.

Zobna pulpa mlečnih in modrostnih zob se je izkazala za odličen vir matičnih celic. Matične celice lahko s pomočjo biotehnoloških metod  razmnožujemo in preobrazimo v različne bolj specializirane celice. Shranjene matične celice nam v bodočnosti lahko rešijo in podaljšajo življenje.

 

Doc. dr. Andrej Kansky, dr. stom.
Predstojnik Kliničnega oddelka za maksilofacialno
in oralno kirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana