Dental Junior

Gojenje zob iz matičnih celic

Bioinženirji z univerze Tufts University School of Dental Medicine iz matičnih celic gojijo zobe, s katerimi želijo nadomestiti običajne zobne vsadke. Ta inovativni pristop uporablja hidrogel, prvotno razvit za zaščitno plast za zobne matične celice, z novo metodo pa se z uporabo hidrogela matične celice lahko samostojno razvijejo v zdrav zob. V novem, inovativnem modelu se hidrogel v prvi fazi uporabi za umeten (in vitro) oder, kjer matične celice lahko rastejo, v drugi fazi pa se vse skupaj presadi v živ organizem (in vivo), kjer se matične celice lahko dokončno razvijejo v zobe.

Uporaba te nove metode je trenutno še v razvojni fazi, po kliničnih testih pa bo metoda predstavljala naravno, biološko možnost za ljudi, ki so izgubili svoje zobe, in delovala kot alternativa trenutnim invazivnim vsadkom, ki so večinoma boleči in dragi. Nova metoda poudari pomembnost in potencial shranjevanja matičnih celic v namene regenerativne medicine in bolnikom ponuja možnost uporabe svojih matičnih celic namesto darovanih matičnih celic.

 

 

Napredki in nova odkritja v regenerativni medicini z uporabo matičnih celic ustvarjajo učinkovitejša zdravljenja za vrsto bolezni in poškodb.

Če želite izvedeti več o matičnih celicah in o tem, kako lahko vaša celotna družina shrani svoje matične celice iz zobne pulpe kar med rutinskim zobozdravstvenim posegom (npr. pri ekstrakciji modrostnih zob ali pa pri izgubi mlečnih zobkov) nas obiščite ali pokličete na  01 777 01 60 ali pišite na info@biobanka.si

 

Vir članka: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-03/iaa-btb031918.php